Виноградарство

Листове підживлення винограду

Виноград

Листове підживлення винограду. Виноград може отримувати поживні речовини не тільки через коріння, а й через листя. Однак тільки в тому випадку, якщо ці поживні речовини надходять на листя у формі розчинів солей.

Необхідне знання кількох моментів, якщо ви хочете отримати користь з позакореневих підживлень, а в деяких випадках уникнути зайвої витрати часу, грошей і сил.

Мікроелементи. Оскільки мікроелементи потрібні виноградній рослині в невеликих кількостях, то позакореневе підживлення частіше використовуються для заповнення їх нестачі. Ще один плюс позакореневих підживлень: такі метали як марганець, цинк, залізо швидко зв’язуються в більшості типів грунтів, втрачають здатність до переміщення і стають недоступними винограду через коріння.

Цинк. Нестача цинку досить часте явище на винограднику. Найбільш ефективні обприскування розчином цинку або окису цинку. Хелат цинку не має переваг, оскільки коштує дорожче, призначений, скоріше, для внесення в ґрунт і менш ефективний. Оптимальний час для підгодівлі починається за три тижні до цвітіння і закінчується безпосередньо перед цвітінням.

Бор. Норма витрати – 2,2-3,4 кг / га по чистому вмісту бору в мікродобриві, причому загальна щорічна кількість бору, що вноситься через листя не повинна перевищувати 5,6 кг / га.

Марганець. Дефіцит марганцю легко виправити, обробивши листя розчином сульфату марганцю в концентрації 2,4-3,6 г / л.

Залізо. Дефіцит заліза виправити найважче. Оскільки залізо фіксується в тканинах і погано переміщується до точок росту. Зазвичай, необхідні дві обробки, щоб привести в норму вміст заліза в рослині. Можна застосовувати хелат заліза або різні неорганічні солі.

Макроелементи. Макроелементи: азот, фосфор, калій, кальцій і магній потрібні винограду у великих кількостях, що ускладнює підживлення ними через листя через недостатнє поглинання.

Азот. Згідно з різними дослідженнями позакореневе підживлення винограду азотом не приводили до зміни вмісту азоту в листках. А в деяких випадках приводили до певних фізіологічних порушень.

Фосфор. Дворічні випробування на п’яти різних виноградниках при трьох обробках за вегетаційний період, показали, що позакореневе підживлення не впливають на вміст фосфору в рослинах.

Калій. Теж випробування на п’яти різних виноградниках при трьох обробках за вегетаційний період, показали, що позакореневе підживлення не впливають на вміст калію в рослинах

Кальцій. Теж випробування на п’яти різних виноградниках при трьох обробках за вегетаційний період, показали, що позакореневе підживлення не впливають на вміст кальцію в рослинах

Магній. Підживлення сульфатом магнію може доповнити одночасне грунтове живлення, а також при виникненні дефіциту магнію в кущі винограду.

Якщо бажано забезпечити поживними речовинами через листя, то це можливо тільки при обприскуванні їх розчинами поживних речовин через короткі проміжки часу, що нераціонально щодо затрат праці. Такий спосіб забезпечення поживними речовинами не відповідає фізіологічній будові куща винограду і фізіологічним закономірностям. Крім того, розподіл поживних речовин, що поглинаються листям, відбувається досить по-різному в залежності від елемента.

При внесенні добрив через листя слід враховувати погоду. Поглинання поживних речовин через листя сильно залежить від денної температури і освітлення. Найсприятливішими вважаються дні з температурою 18-22 °С без прямого сонячного світла (хмарне небо) і з середньою вологістю повітря. При температурі нижче 15 ° С і вище 25 ° С, а також в сильну засуху поглинання поживних речовин через листя погіршується. Слід з обережністю проводити позакореневе підживлення одночасно з обприскуванням від хвороб і шкідників, тому що є дані про посилення фітотоксичності деяких пестицидів при цьому.

Позакореневі підживлення можуть бути ефективні в виправленні браку мікроелементів. Підживлення через листя макроелементами мало- або взагалі не ефективне на виноградниках.

Поради по вирощуванню винограду.

2 коментарі

  1. Презентабил:сажэнец будэувас внаявности?

Коментарі закриті.