Виноградарство

Догляд за саджанцями винограду в перший рік після посадки

Саджанець винограду

Після придбання саджанців винограду радимо посадити їх згідно 
Молоді кущики винограду протягом першого року вимагають ретельного догляду. У деяких господарів в міжряддях молодого виноградника висівають квасолю, баштанні культури, буряк та ін. Цього не слід робити, так як міжрядні культури заважають розвитку молодих виноградних кущів і правильній обробці грунту, погіршують провітрювання та сприяють хворобам.

При догляді за молодим насадженням виноградар повинен перш за все уважно стежити за розпусканням бруньок. Для прискорення розпускання бруньок треба обережно розпушувати земляну кірку що утворюється після дощів. Іноді уповільнення проростання молодого пагона відбувається через занадто великий шар землі над саджанцем. В такому випадку треба обережно руками розгорнути землю, яка покриває саджанець, і зменшити висоту купки. Якщо в результаті проливних дощів земля з кущика буде змита, його знову покривають землею, щоб уберегти від висихання та приморозку. Нерівномірне проростання саджанців може бути також при наявності в грунті шкідників, наприклад гусениць озимої совки, личинок дротяників, які перегризають молоді пагони. Для боротьби з ними найкраще розкрити саджанці, знищити шкідників і знову вручну закрити молоді рослини. Кущики можна звільнити від землі, коли мине загроза приморозків.

Молоді насадження винограду необхідно оберігати від мільдью і оїдіуму, так як від хвороб частина рослин може загинути, а інша залишитися слабкою і на наступний рік. Боротьбу з хворобами потрібно починати ще з появи молодих пагонів над поверхнею грунту і продовжувати до кінця вересня. Молоді посадки завжди слід обприскувати частіше, ніж плодоносні виноградники. Фунгіциди краще купувати у професійних великих упаковках, в дрібних фасовках дуже часто трапляється фальсифікат. Коли на молодих пагонах з’явиться 3-4 листочка, їх треба покропити фунгіцидом Рідоміл Голд (50 г на 10 л види), другу обробку Рідомілом Голд треба зробити в кінці травня чи на початку червня. Через місяць треба провести обробку фунгіцидом Шавіт (20 г на 10 л води) та в кінці літа повторити обробку Шавітом.

Пагони молодих виноградних рослин в перший рік не слід обламувати. Чим більше листків вони розвивають, тим потужніше формується ними коренева система. Правильна обробка грунту також має велике значення. Після посадки грунт молодого виноградника треба перекопати чи іншим способом розпушити на глибину 15 см. Протягом вегетаційного сезону проводять кілька (не менше чотирьох) дрібних спушень грунту культиватором, або сапою. Грунт слід весь час підтримувати в пухкому стані, вільному від бур’янів. Восени ділянку розпушують, після чого молоді кущі вкривають вручну. Молоді посадки треба вкривати на зиму також і в районах неукривного виноградарства.

Хоча посадка саджанців зазвичай дає хороші результати, буває, що частина молодих рослин гине від морозів, від механічних пошкоджень, хвороб, шкідників і т.д. і на винограднику залишаються порожні місця. Дуже важливо своєчасно проводити підсадку саджанців на місце де випали з тієї чи іншої причини молоді кущі. Підсадку треба проводити восени в рік посадки виноградника або навесні наступного року першосортними саджанцями. З підсадкою не слід запізнюватися, бо в наступні роки виноградні кущі сильно розвиваються і затінюють підсажені кущики. Якщо відповідний термін для підсадки упущений, рекомендується в більш старі виноградники підсаджувати щеплені саджанці  на сильнорослих підщепах, або садити сильнорослі підщепи та на наступний рік прищеплювати на них відповідний сорт. У виноградниках де ростуть філоксеростійкі сорти, порожні місця можна заповнювати і за допомогою відводків. При вимерзанні кущів у дорослих насадженнях, а також при необхідності замінити малоцінний сорт, вдаються до щеплення навесні, або на початку літа (в кінці травня – початку червня) краще на зелені пагони, які виросли з підщепи.

У перший рік саджанці не формують, тільки восени обрізують на три-чотири бруньки і загортають землею. Другий-третій роки проводиться обрізка і формування кущів винограду. На другий рік вибрані для формування рукавів пагони підв’язують на опорні кілки або шпалери. З третього року на рукавах куща залишають пагони для плодоношення і починають вирощувати та знімати урожай.